Bemutatkozás

Miért létezik a Békevár Baptista Gyülekezet Kaposváron?

Kik a baptisták?

A baptista közösség, a keresztyénség nagy családjának egyik tagja. Gyülekezetünk a Magyarországi Baptista Egyházhoz, mint szövetséghez kapcsolódik. Az újkori baptizmus, a XVI. században indult reformáció harmadik ágaként számontartott anabaptizmus szellemi öröksége. Világszövetségünk jelenleg körülbelül 40 millió tagot számlál.

Mit jelent a baptista név?

Baptista nevünk keresztelési gyakorlatunkra utal. Nem csecsemő keresztséget, hanem a tudatos, megtéréshez kötődő bemerítkezést gyakoroljuk. A „baptista” szó, az újszövetség eredeti görög szövegében található baptisma főnévből származik, ami „bemerítést, bemerítkezést” jelent. Szeretnénk megerősíteni, hogy sem a babtista sem a batista írásmód nem helyes, bár nem sértődünk meg rajta. 🙂 

Mit jelent nekünk Jézus Krisztus?

Jézus Krisztus Betlehemben született több mint 2000 éve. Körülbelül 32 éves volt, amikor egy koncepciós per során elítélték és kivégezték, de a halálát követő harmadik napon feltámadt. Azt tanította, születésének, életének, halálának egyetlen célja van: megváltani az embereket a bűn rabságából. A bűn azt jelenti, hogy az ember elfordult Istentől és saját útján kezdett járni. Isten, Fiát adta a mi bűneinkért. Jézus Krisztus halála tette lehetővé az Isten és ember között megromlott kapcsolat helyreállítását.

Feltámadása a bizonyíték, hogy Isten elfogadta váltsághalálát, amelyet helyettünk vállalt magára. Ennek alapján ajánlja fel Isten a bűnbocsánatot és az örök életet minden embernek. Jézus Krisztus ma is él! Képes rá, hogy megváltoztassa bárki életét!

Jézus mondta:

Gyülekezeti életünk, rendszeres programjaink

Azért élünk, hogy minél szélesebb körben beszéljünk a Bibliáról és a jó hírről, hogy Isten szereti az embereket, és meg akarja menteni őket. Készek vagyunk arra, hogy mindenki megismerhesse mindennapjainkat. Minden programunk nyilvános, szeretettel látunk!

Tedd meg az első lépést, amiről a fenti videó is szól!

 

Jelentkezz az Alpha kurzusra, ha szeretnéd jobban megismerni miről is szól a kereszténység:

Vezetőink

vezetőink - Jóföldi Endre

Jóföldi Endre

gyülekezetvezető

1975-ben születtem, Jézus Krisztust 16 éves korom óta követem, 1999-ben házasodtam meg, feleségemmel Timivel 4 gyermeket kaptunk. A három nagyobb, már szintén Jézus követője lett.  Egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó, kis 30 fős cég társalapítója és ügyvezetője vagyok, mérnök informatikus.
A kaposvári Békevár Baptista gyülekezetvezető presbitereként szolgálok. A Dunántúli Egyházkerületben, mint a Stratégiai csoport tagja és a kerület titkára van feladatom. Teológián először a BTA Misszió szakán tanultam, majd MA diplomát Gyakorlati szolgálat területén a TCMI Teológián szereztem. Jelenleg is ott tanulok egy következő MDiv fokozatért.
A vezetés kérdése egyre inkább foglalkoztat. Egyik TCMI tanáromtól tanultam, hogy egy vezető, csak addig vezető, amíg tanul. Igyekszem így élni, ma is tanulóvezető vagyok. A tanultakat az általam indított Gyülekezetvezetés című, pásztoroknak, gyülekezeti vezetőknek szóló blogon meg is szoktam osztani. Ahogy kisfiam mondaná, amúgy Mensa tag vagyok.

vezetőink - Dr. Csonka Arnold

Dr. Csonka Arnold

elöljáró

Tősgyökeres somogyi vagyok, 1980-ban születtem Kaposváron, azóta is folyamatosan itt élek, tanulok, dolgozok. Tizenhét évesen lettem Jézus követőjévé. Feleségemmel, Julcsival 2007 óta vagyunk házasok, két gyermekünk (Dani és Gigi) van. 2020 nyarán, ha nem is messzire, de elköltöztünk Kaposvárról, jelenleg Kaposfőn élünk. Fő hivatásom az oktatás és kutatás, 2008. óta vagyok a Kaposvári Egyetem, újabb nevén Szent István Egyetem Kaposvári Campus oktatója. Korábban ugyanezen az egyetemen szereztem meg a gazdasági agrármérnök végzettségemet, illetve doktori fokozatomat gazdálkodás- és szervezéstudományokból. A munkám mellett hobbi szinten foglalkozom rövid prózák és versek írásával, néhány írásom megjelent amatőr szerzők felé is nyitott irodalmi folyóiratokban, magazinokban. E mellett nagyon szeretem a zenét is („komoly” és „könnyű” formáját egyaránt), négy éven keresztül tanultam dobolni, ezt a tudást időnként a gyülekezetben is kamatoztatom. A Békevárban jelenleg elöljáróként, a vezetői csapat egyik tagjaként szolgálok. E mellett havonta egy-két alkalommal bibliai tanításokat, igehirdetéseket tartok a vasárnap délelőtti istentiszteleteken. Különösen nagy öröm számomra, hogy tagja vagyok egy olyan kiscsoportnak is, amely szintén kisgyermekes családokból áll, és akikkel az vasárnapi gyülekezeti alkalmak mellett, hétköznapokon, az otthonainkban is találkozhatunk. Az utóbbi időben egy olyan felekezetközi csoport munkájában is részt veszek, amely a Szent Szellem által személyre szabott, bátorító, építő üzenetekkel szolgál az emberek felé.

Óvári Zsolt

elöljáró

1968-ban születtem itt Kaposváron. 18 évesen fogadtam szívembe Jézus Krisztust, majd nem sokkal később bemerítkeztem, ez volt életem egyik legjobb döntése. Feleségemmel 1989 augusztusában kötöttük össze életünket, már 31. éve.  Isten megajándékozott bennünket négy csodálatos gyermekkel,és különösen nagy öröm számunkra, hogy ők is Isten követői. Már unokáink is születtek, családunk egyre gyarapszik. 1994-től gyülekezetünk Úrtól kapott látás alapján egy új gyülekezeti ház építésébe kezdett, nagy megtiszteltetés volt, hogy egész fiatalon, 26 évesen vezethettem az építkezést, mint kőműves mester. Nagyon jó volt megtapsztalni a gyülekezet összefogását. Ahogy említettem kőműves mester vagyok, több évig oktattam diákokat a szakmára, de jelenleg a Pünkösdi Egyház Idősek otthona felújításában dolgozok. Édesapám gyerekkoromban rengeteg dolgot tanított nekem a szakmával kapcsolatban, nagyon sokat dolgoztunk együtt, de persze lelkileg is sokat erősített, sok bölcsességet adott át nekem, és ezért a mai napig nagyon hálás vagyok. Ő már a Mennyei Atyánál van. A gyülekezetben nagyon fontos számomra  a testvérekkel való beszélgetés, ajtónállóként szolgálok a gyülekezetben. Pár évvel ezelőtt kaptam Istentől indíttatást arra, hogy a szeretet himnuszát együtt tanuljuk a gyülekezetben, amiből sok áldás származott. Fontos számomra a szeretet kifejezése, erre törekszem nap mint nap, hogy ezt kifejezzem az emberek felé. Nagyon-nagyon hálás a szívem, hogy egy ilyen közösség tagja lehetek, ahol én is növekedhetek hitben, és megtapasztalhatom, hogy Isten mennyire jóságos, és kegyelmes hozzánk.

Oszd meg másokkal!

Adó 1 százalék felajánlása

Újra itt van az adóbevallások ideje. Ha hasznosnak találja az általunk végzett tevékenységet, kérjük támogasson minket! Önnek csak egy kis fáradtságba kerül, számunkra mégis nagy segítség.

Az SZJA 1+1 százalékáról rendelkezhet az adóbevalláskor.

Ha idén Ön is szeretné támogatni olyan szervezet munkáját, ahol  a támogatás közvetlenül a tevékenységeket igénybe vevőkre van fordítva, önkéntesek dolgoznak, hogy minél több gyermek, fiatal és felnőtt számára segítséget nyújthassunk táboroztatásban, családi kapcsolatok erősítésében, szociális és mentális segítésben, akkor kérjük támogassa munkánkat!
Békevár Alapítvány adószáma: 18773794-1-14.

Ha az egyházak számára adható 1%-ot is felajánlaná, ajánljuk egyházunkat. A Magyarországi Baptista Egyház gyülekezetein és intézményein keresztül az ország több mint 350 településén jelen van. A negyedik legjelentősebb egyházként sok tízezer emberrel van rendszeres kapcsolata. Szociális, közoktatási, felsőoktatási intézményeket tart fenn, miközben jelentős hitéleti és kulturális szolgálatot végez. Nemzetközi kapcsolatai szerteágazóak, hisz a baptisták 110 milliós családja világszerte aktív szerepet vállal a helyi közösségek építésében, a vallási és lelkiismereti szabadság képviseletében, valamint a Jézus Krisztusról szóló evangélium hirdetésében.

Ha idén Ön is felajánlaná az egyházak számára felajánlható százalékot  is, a Magyarországi Baptista Egyház technikai száma: 0286.

Köszönjük, hogy támogatja munkánkat! Örömmel vesszük, ha abba közvetlenül is bekapcsolódik.

Adó 1% technikai szám

Alpha kurzus

Az Alpha egy olyan évente egyszer ősszel megrendezett 10 részes programsorozat ahol a kereszténység alapjait lehet felfedezni. Minden alkalom egy étkezésből, egy előadás meghallgatásából és kiscsoportos beszélgetésből áll, ahol mindenki megoszthatja a gondolatait.

Témákból: Kicsoda Jézus? Miért halt meg Jézus? Hogyan lehet hitem? Miért és hogyan imádkozzam? Miért és hogyan olvassam a Bibliát? Hogyan vezet minket Isten?

Ha szívesen részt vennél a legközelebbi Alphán jelentkezz itt:  http://bit.ly/bekevaralpha3 

Facebook esemény:  Alpha kurzus

Békevár Óvoda

Óvodánk világnézetileg elkötelezett, keresztyén szemléletű óvoda (felekezetközi), de vallásos háttértől és felekezeti hovatartozástól függetlenül bárki jelentkezhet. Semmilyen gyülekezethez kapcsolódó programunk nem kötelező, de bármikor szívesen látunk a Békevárban családoddal együtt.

Óvópedagógusok és dajka visel gondot a gyermekekre. Két csoporttal működünk, folyamatosan várjuk a beiratkozókat.

Választható programok: ovis angol (Dora’s house), zeneovi, úszás oktatás, művészeti nevelés.

https://www.facebook.com/bekevar.ovoda

Istentisztelet Nagyatádon

Nagyatádon is van egy közösség. Ha ott élsz keresd Horváth András gyülekezetvezetőt: 20/886-2191

Ifjúsági program

Közösség Istennel és egymással. Ezt tartjuk fontosnak alkalmainkon és ezért is olyan változatosak. Minden szombaton 18:00-tól várunk téged is ifire, ha szívesen beszélgetnél más fiatalokkal a Bibliáról vagy csak érdekel, hogy mi is az a kereszténység. Sokat beszélgetünk, de jó sokat is játszunk együtt. Ha érdekelnek a programjaink, vagy csak szívesen néznél képeket az alkalmainkról, akkor kattints ide!

Házicsoportok

Beszélgetés, bibliatanulmányozás, imádkozás, közösség kis csoportokban magánházaknál. 

Érdekelne házicsoportban való részvétel? Jelentkezz: http://bit.ly/hazicsoport

Alapozó csoport

Ha valaki döntést hozott Jézus Krisztus követése mellett, és szeretné a bibliai alapokat jobban megismerni, később bemerítkezni, ebbe a csoportba várjuk. Folyamatosan be lehet kapcsolódni, a találkozók témája időközönként ismétlődik.

Bibliaoktatás gyermekeknek, tinédzsereknek

3-12 év között, az igehirdetés ideje alatt iskolaidőben

Istentiszteleteink

Vasárnap délelőtt 10 órától a Békevárban találkozunk istentiszteleten, ahol éneklünk, igehirdetést hallgatunk meg egy-egy biblia téma alapján, aztán beszélgetünk is egymással, akár egy kávé mellett.
Ha érdekel milyen szokott ez lenni, gyere el személyesen, vagy nézz bele a Békevár youtube csatornáján, hogy mi is történik itt.
Szeretettel várunk!