Halloween vagy Helló élet?

Azt gondolom, ha szerveznék egy fergeteges Halloween partit, melyet a legtöbben az angolszász kultúrából eredeztetnek, az valóban klassz reklámfogás lenne.

Zvara Dóra vagyok, három gyermekes édesanya, angoltanár. 2013-ban alapítottam a Dora’s house angol kuckót, ahol a picurkáktól egészen a középiskolásokig alternatív módon sajátíthatják el diákjaink az angol nyelvet.

Közeledik Halloween, amely eredetileg egy angolszász ünnep.
Hogyan készülsz rá? 

Azt gondolom, ha szerveznék egy fergeteges Halloween partit, melyet a legtöbben az angolszász kultúrából eredeztetnek, az valóban klassz reklámfogás lenne. Nekem, mint az egyik kaposvári angol gyereknyelviskola vezetőjének igazán jól jönne ez az ünnep, sokan jelentkeznének az alkalomra, a Trick or Treat játék is nagyon izgalmas lenne és sok különleges cukorkát vihetnének haza a kis ovisok, iskolások. Tisztában vagyok vele, hogy egy hátborzongató és figyelemfelkeltő plakáttal milyen sok kisdiákot lehetne toborozni. Volt olyan év, hogy konkrétan rákérdeztek a szülők, hogy mikor lesz a Halloween partink. Igazából mit gondolok? A gyakorlatban nem, egyáltalán nem szervezek ilyen partit, nem rendezek tökfaragó versenyt, nem invitálom a gyerekeket és szüleiket rémisztő és mindenféle ijesztő dekorációval feldíszített nyelviskolámba, hogy félelmetes maszkokban és fekete jelmezekben szaladgáljanak HALLOWEEN-kor. Veszélyes dolognak tartom a gonoszságot, a szellemeket és a halált ünnepelni.

Van-e valami különleges mondanivalód a gyerekeknek vagy a szüleiknek?

Igen, mindenképpen. Meggyőződésem, hogy a Halloween ünneplése nem egyeztethető össze azzal, hogy a Dora’s house angol kuckó értéket közvetít, és a gyerekeket tanítani kell arra, hogy mit mond nekünk Isten a Bibliában a sötétség erőiről, a varázslásról, a jóslásról és a halottakkal való érintkezésről. Isten féltő szeretetből kifejezetten tiltja ezeket: V. Mózes 18:9-12 „Ha bemégy arra a földre, amelyet Istened, az ÚR ad neked, ne tanuld el azokat az utálatos dolgokat, amelyeket azok a népek művelnek. Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát vagy leányát áldozatul elégeti, ne legyen varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó.” Úgy vélem, keresztényként nagyon fontos megvizsgálnom ennek az ünnepkörnek az eredetét, az üzenetét, elengedhetetlen ismeretet szereznem arról, hogy mi történik ilyenkor a világban és ennek fényében kell döntenem arról, vajon engedem-e, hogy sodorjon magával az ár, vagy ehelyett felelősséget vállalva beszélek az ebben rejlő veszélyekről.

A Halloween háttere

Beszélnék röviden a Halloween hátteréről is. Európába Amerikából érkezett hozzánk az ünnep, de az eredete több forrás szerint a keltákig vezethető vissza, akiknek a papjaik a druidák voltak. Természetimádók voltak és a halottkultuszt gyakorolták, október 31-ét a ’halál istenének’ szentelték. Úgy hitték, a holtak szellemei visszatérnek otthonaikba és beköltözhetnek az élőkbe, éppen azért, hogy ezeket a szellemeket megtévesszék és elűzzék különböző rémisztő maskarákba öltöztek be és vicsorító vagy vigyorgó töklámpást faragtak. Egyes források szerint a kifaragott tököt azért helyezték el egy kiszemelt család ajtaja elé, mert az ő gyermeküket akarták feláldozni éjjel emberáldozatként a boszorkányoktól és a szellemektől való félelmükben. Ha nem teljesítették a varázsló kívánságát, akkor az egész család gyilkos bosszúra számíthatott. Amerikában a 20. század elejétől terjedt el az ünnep, a fesztiválokon szellemek, szörnyek, boszorkányoknak beöltözött emberek vonulnak fel.

 

A legfőbb kérdés mégsem az, hogy a Halloween pontosan honnan ered, melyik nép szokásait képviseli vagy hogy az egyház hogyan alakította át keresztény ünneppé, hanem hogy mi az üzenete, mit fejez ki és hogy valójában utat nyit az okkultizmus felé. Az évek során valóban sok hiedelem ötvöződött benne, de egyik eleme sem ünnepeli az ÉLETET. Pár évvel ezelőtt szerveztem egy farsanghoz hasonló alkalmat, amikor beöltözhettek a gyerekek – sajnos voltak fekete jelmezek is, nem sikerült teljesen “kiiktatni” ezeket. A partinak ezt a nevet adtam: Halloween or Hello LIFE? (szerk.: Halloween vagy Helló élet?)Szerettem volna, ha közösen gondolkodunk arról, hogy mit akarunk ünnepelni, a halált, a gonoszságot vagy az ÉLETET. Beszéltem a szülőknek röviden az ünnep eredetéről, és arról, hogy mi is történik sok helyen ezen a napon, hogyan készülnek erre az ünnepre a sötét oldal imádói.A jövőben is tervezek hasonló alkalmat szervezni, olyan tervem is van, hogy a gyerekeknek készülnék egy rövid üzenettel, jelenettel és elmondanám, mekkora csapda lehet a sötét oldal által felkínált megoldásokat alkalmazni (Piros védelmező (rontás elleni) karkötő, „Lekopogom” babona, Horoszkóp, Agykontroll, Jóga – csak hogy egy pár területet említsek).A VISZ (Vasárnapi Iskola Szövetség) egyik egy leckés anyagát is jól fel lehet használni egy ilyen alkalmon – ezt már párszor tanítottam iskolás gyerekeknek, amely a varázslás, a szellemidézés és a babonák veszélyes területeiről szól. Felelősséggel tartozunk a környezetünkben lévő emberekért, gyerekekért!

 

Mit gondolsz, lehetne-e ezt a szokást átformálni úgy, hogy elfogadható legyen egy keresztény családban is?

Nehéz kérdés, én nem szeretnék senkit meggyőzni arról, hogy ne faragjon tököt, vagy ne játsszák el a “Csokit vagy Csínyt” játékot. Amerikában vannak gyülekezetek, ahol Fall Festival-t rendeznek ilyenkor, én ezért sem köveznék meg senkit. Az ősz gyönyörű, dísztököt szívesen raknék én is ki dekorációnak, gyönyörű levelekkel, de a töklámpás az már más kérdés, azt nem faragnék és raknám a házam elé, annak ellenére, hogy a magyar eredetéről is olvastam: Salamont, az egykori Árpád-házi királyt trónviszály miatt bezárta László a visegrádi várba, és töklámpásokkal világították meg a tornyot, hogy éjjel is szemmel tudják tartani a rabot. Mindeközben a kivilágított torony a dunai hajósoknak is segített. Az ok, ami miatt mégsem készítenék ilyet pont az, hogy mára már összemosódott ez a magyar legenda az angolszász eredettel. Keresztény családokban véleményem szerint kifejezetten az lenne a fontos, hogy beszéljünk a Sátán mesterkedéseiről, hogy ő annak örül, hogy az emberek nem is hisznek benne vagy ha félelemben élnek, mint oly sok pogány nép, akik még gyermek- vagy emberáldozatot is képesek voltak bemutatni a gonosz szellemtől való rettegésükben.

A Halloween ünnepkör szimbólumai, képei és kosztümjei által észrevétlenül férkőzhet be a félelem és az okkultizmus a gyermekek és felnőttek gondolataiba, életébe. Ennek az ünnepnek kapcsán a Krisztust követő szülők beszélhetnek a gyermekeiknek arról, miért is veszélyes a sötét oldal felé nyitni. Jézus figyelmeztet, meg van tervezve a sötét erők praktikái. Előre nem tudhatjuk, hogy akár a mi gyermekeinket milyen hatások érik majd az iskolában vagy éppen egy osztálykiránduláson. Középiskolás koromban tapasztaltam meg, hogy egy ilyen kirándulás alkalmával engem is hívtak asztalt táncoltatni, szellemet idézni. NEM-et mondtam, mert volt ismeretem!!! Otthon és a keresztény könyvekből komoly tanítást kaptam arról, hogy ez veszélyes és Isten szemében gyűlöletes dolog. Isten az Újszövetségben is egyértelműen kijelenti: Efézus 5:10-11 „Ítéljétek meg tehát, mi kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket.”

Van-e olyan eleme, amit ti is gyakoroltok a családban?

Valójában nincs. Ha egy őszi ünnepet szeretnék átvenni egy más kultúrából, akkor az az amerikai HÁLAADÁS Ünnepe lenne, melyet többször megünnepeltünk már a Dora’s house-ban is, még amerikai vendégünk is volt. Ismét csak azt tudom hangsúlyozni, hogy Istent úgy tudjuk dicsőíteni, ha felállunk és elmondjuk az ÖRÖK ÉLET üzenetét, hogy nem kell félni, még a szellemektől és az ördögtől sem, mert van Szabadító. A Sátán nem örülne ennek, de ha úgy ünnepelném a Hallooween-t ahogy a világ, akkor nevetne a markában.

Mi az, ami legkevésbé elfogadható?

Szerintem úgy ahogy van, az egész ünnep, ahogy összemosódik a pogány hiedelem a halottkultusszal és csak azért, mert manapság ez egy jó buli és sokak számára ártalmatlannak tűnik, attól még nem lehet közösséget vállalni vele. Az ünnep a halált „reklámozza”, a gonoszságot, a babonás félelmet és a kapcsolatot a szellemekkel. Ezen kívül egyes démonikus kosztümök, dekorációk, játékok, gondolok itt a levágott ujjra, a vámpírfogra, a feketére vagy véresre festett arcokra – ezek sem elfogadhatók. Még nem keresztényektől is hallottam olyan véleményt, hogy miért kell a gyerekeknek a sötétség oldalát, az ő általa elkövetett gonoszságokat jó színben feltűntetni??? Horrorisztikus képekkel, lényekkel ijesztgetni gyerekeket, akik utána nem tudnak esetleg megnyugodni, elaludni!? Sajnos évről évre egyre több ilyen témájú horrorfilmet is készítenek, ez is szörnyen aggasztó és felkavaró. Miközben a világ a gyerekeket ijesztgeti, több olyan videót is megnéztem, amelyben olyan elkötelezett keresztények, akik korábban sátánisták, vagy boszorkányok voltak, őszintén beszélnek arról, hogy hogyan készülnek a sötét oldal követői erre az ünnepre: imádkoznak a cukorkák és a kosztümök felett, átkokat mondanak ki gyülekezetek felett és örülnek, hogy a keresztények jó mókának tartják és ünneplik a Halloween-t. Ez a nap a Sátánnak van feláldozva, én nem akarok a részese lenni.

Zárásként mindenkinek ajánlom figyelmébe Bill Parker sorait, aki ezzel zárja rövid kis írását:

„Egy anglikán lelkipásztor mondta nemrég: „Tíz évvel ezelőtt megmosolyogtuk a Halloweent. Ma sok keresztyén szolgáló legszívesebben sírna. Túl sok olyan esettel találkoztunk, amikor valaki a Halloween kedvesen hívogató ajtaján keresztül jutott az okkultizmus félelmetes csapdájába.” Mindnyájunkat lenyűgöz az ismeretlen, ez igaz, de éppen ezt a megmagyarázhatatlan vonzódást használják az ördögi hatalmak arra, hogy beszivárogjanak a gondolatainkba, összezavarjanak és megigézzenek minket. Napjainkban mintha egyre nagyobb tisztelet övezné az okkultizmust, és sokan mintha egyenesen felelőtlenül kokettálnának vele.”

Forrás: Bill Parker: Ártatlan szórakozás vagy okkult csapda?, visz.org (magyar)

„Ha nincs kijelentés, elvadul a nép, de boldog lesz, ha megfogadja a tanítást.”

(Másik fordításban: “mennyei látás”) Példabeszédek 29:18

További olvasmányok:

Ágostonné Szőcs Anna riportja.

Oszd meg másokkal!

Adó 1 százalék felajánlása

Újra itt van az adóbevallások ideje. Ha hasznosnak találja az általunk végzett tevékenységet, kérjük támogasson minket! Önnek csak egy kis fáradtságba kerül, számunkra mégis nagy segítség.

Az SZJA 1+1 százalékáról rendelkezhet az adóbevalláskor.

Ha idén Ön is szeretné támogatni olyan szervezet munkáját, ahol  a támogatás közvetlenül a tevékenységeket igénybe vevőkre van fordítva, önkéntesek dolgoznak, hogy minél több gyermek, fiatal és felnőtt számára segítséget nyújthassunk táboroztatásban, családi kapcsolatok erősítésében, szociális és mentális segítésben, akkor kérjük támogassa munkánkat!
Békevár Alapítvány adószáma: 18773794-1-14.

Ha az egyházak számára adható 1%-ot is felajánlaná, ajánljuk egyházunkat. A Magyarországi Baptista Egyház gyülekezetein és intézményein keresztül az ország több mint 350 településén jelen van. A negyedik legjelentősebb egyházként sok tízezer emberrel van rendszeres kapcsolata. Szociális, közoktatási, felsőoktatási intézményeket tart fenn, miközben jelentős hitéleti és kulturális szolgálatot végez. Nemzetközi kapcsolatai szerteágazóak, hisz a baptisták 110 milliós családja világszerte aktív szerepet vállal a helyi közösségek építésében, a vallási és lelkiismereti szabadság képviseletében, valamint a Jézus Krisztusról szóló evangélium hirdetésében.

Ha idén Ön is felajánlaná az egyházak számára felajánlható százalékot  is, a Magyarországi Baptista Egyház technikai száma: 0286.

Köszönjük, hogy támogatja munkánkat! Örömmel vesszük, ha abba közvetlenül is bekapcsolódik.

Adó 1% technikai szám

Alpha kurzus

Az Alpha egy olyan évente egyszer ősszel megrendezett 10 részes programsorozat ahol a kereszténység alapjait lehet felfedezni. Minden alkalom egy étkezésből, egy előadás meghallgatásából és kiscsoportos beszélgetésből áll, ahol mindenki megoszthatja a gondolatait.

Témákból: Kicsoda Jézus? Miért halt meg Jézus? Hogyan lehet hitem? Miért és hogyan imádkozzam? Miért és hogyan olvassam a Bibliát? Hogyan vezet minket Isten?

Ha szívesen részt vennél a legközelebbi Alphán jelentkezz itt:  http://bit.ly/bekevaralpha3 

Facebook esemény:  Alpha kurzus

Békevár Óvoda

Óvodánk világnézetileg elkötelezett, keresztyén szemléletű óvoda (felekezetközi), de vallásos háttértől és felekezeti hovatartozástól függetlenül bárki jelentkezhet. Semmilyen gyülekezethez kapcsolódó programunk nem kötelező, de bármikor szívesen látunk a Békevárban családoddal együtt.

Óvópedagógusok és dajka visel gondot a gyermekekre. Két csoporttal működünk, folyamatosan várjuk a beiratkozókat.

Választható programok: ovis angol (Dora’s house), zeneovi, úszás oktatás, művészeti nevelés.

https://www.facebook.com/bekevar.ovoda

Istentisztelet Nagyatádon

Nagyatádon is van egy közösség. Ha ott élsz keresd Horváth András gyülekezetvezetőt: 20/886-2191

Ifjúsági program

Közösség Istennel és egymással. Ezt tartjuk fontosnak alkalmainkon és ezért is olyan változatosak. Minden szombaton 18:00-tól várunk téged is ifire, ha szívesen beszélgetnél más fiatalokkal a Bibliáról vagy csak érdekel, hogy mi is az a kereszténység. Sokat beszélgetünk, de jó sokat is játszunk együtt. Ha érdekelnek a programjaink, vagy csak szívesen néznél képeket az alkalmainkról, akkor kattints ide!

Házicsoportok

Beszélgetés, bibliatanulmányozás, imádkozás, közösség kis csoportokban magánházaknál. 

Érdekelne házicsoportban való részvétel? Jelentkezz: http://bit.ly/hazicsoport

Alapozó csoport

Ha valaki döntést hozott Jézus Krisztus követése mellett, és szeretné a bibliai alapokat jobban megismerni, később bemerítkezni, ebbe a csoportba várjuk. Folyamatosan be lehet kapcsolódni, a találkozók témája időközönként ismétlődik.

Bibliaoktatás gyermekeknek, tinédzsereknek

3-12 év között, az igehirdetés ideje alatt iskolaidőben

Istentiszteleteink

Vasárnap délelőtt 10 órától a Békevárban találkozunk istentiszteleten, ahol éneklünk, igehirdetést hallgatunk meg egy-egy biblia téma alapján, aztán beszélgetünk is egymással, akár egy kávé mellett.
Ha érdekel milyen szokott ez lenni, gyere el személyesen, vagy nézz bele a Békevár youtube csatornáján, hogy mi is történik itt.
Szeretettel várunk!