RSS
Hírek

Miért? A végső kérdés...

2010-02-19

Láttam egy színdarabot. Az utolsó ítéletről szólt. Isten elé kerültek emberek és miután Isten elítélte őket, vádolni kezdték.

Te nem is ismered milyen embernek lenni! Milyen éhezni, szenvedni, és nem tudod milyen küzdelmeink vannak. Szóltak a vádak. Aztán Jézus állt elő és elmondta, hogyan élte át mindezeket.Nagyon egyszerű, mégis erőteljes üzenete volt a színdarabnak. Nem emlékszem már pontosan milyen problémák voltak megfogalmazva, és hogy a következő benne volt-e.

Végül jöhetett volna valaki, aki elmondja: Igen, Jézus, éheztél, hajléktalan voltál, szomorú voltál, könnyeztél. Sok mindenben azonosultál velünk. Sőt, elismerhetjük, hogy szinte mindenben. De egyvalamiben biztosan nem. Nem élted át azt a fájdalmas tehetetlenséget, amikor egy nehéz helyzetben, egy tragédiában, ott dobol a fejedben a kérdés: Miért, miért, miért? Aztán azt hiszed, hogy már lerendezted magadban, de mégis újra és újra előjön. Nem tudsz vele mit kezdeni. Miért engedte meg Isten? Te ezt nem élhetted át, hiszen Isten Fiaként mindig tisztában voltál az Atya akaratával. Neked nem kellett ezzel szembenézned. Mindig minden egyértelmű volt.

És Jézus akkor azt mondja: Gyere a keresztemhez! Nézd meg mi történt. Tudtam már, hogy milyen, ha korog a gyomor. Azt is tudtam milyen, ha nincs hová menni aludni. Át kellett éreznem, hogy milyen a veszteség. Átéltem gyászt és fájdalmat is. De valami még hiányzott. Már ott függtem a kereszten. Meztelenül. Megszégyenítve. Az elhagyottság, megalázottság, kitaszítottság érzésével. Fizikai fájdalmat éppen úgy éreztem, mint bárki más... De valami még mindig hiányzott. Valamit még nem éltem át abból, mit jelent embernek lenni...

És akkor, a mélyből egyszer csak elindult bennem a gondolat. Szinte elviselhetetlen volt. Érthetetlen és ismeretlen. Fájdalmas és fenyegető. Aztán felszakadt belőlem, a legnagyobb fájdalom, amit valaha is éreztem. Kiáltanom kellett: Atyám! Atyám! Miért hagytál el engem? Miért? Ha még egyszer visszamegyünk Jézushoz a kereszthez, akkor még hallhatunk valamit a miért után is. Ott visszhangzott talán mindenkinek a lelkében? Miért? De még mondott valamit, amit csak János hallott meg, aki a legközelebb állt hozzá: ATYÁM a kezedbe teszem a lelkemet. Többé ne önmagadnak élj! Élj neki!

Jóföldi Endre


Olvass még:

Ismerd meg a kezdeteket

2017-12-24

Mostanában a Mózes I könyvét olvassuk és ismerjük meg az istentiszteleteinken. Ezzel kapcsolatos a következő videó.

2017-es napközis tábor

2017-05-18

Idén is megrendezzük nyári napközis táborunkat a Békevárban.

Mit jelent a bemerítés?

2016-08-03

A bemerítést az Úr Jézus parancsa és a Biblia tanítása szerint gyakoroljuk, amikor olyan embereket merítünk vízbe (keresztelünk meg), akik Isten örömhírét, az evangéliumot megismerve hitre jutottak, saját döntésük alapján pedig el kívánják kötelezni magukat az Úr Jézus követésére és Isten családjához akarnak tartozni. A bemerítés azt szimbolizálja, hogy az ember, aki eddig bűneiben és bűneinek élt, eltemeti, halálba adja régi életét, és átadja élete irányítását Krisztusnak, hogy ő kezdjen vele egy új, Istennek tetsző és a bűn szolgaságától szabad életet (Róm 6:4-5). Nyilvános megvallása annak, hogy Jézus Krisztust választjuk életünk Urának és szeretjük őt annyira, hogy engedelmeskedünk neki ebben is.

Görög tábor 2016

2016-04-27

2016 nyarán is megrendezésre kerül napközis gyerektáborunk Kaposváron, a Béke-Füredi lakótelepen, a Békevár Alapítvány szervezésében. Többen szívesen visszajárnak már évek óta. A biztonság mellett természetesen arról is gondoskodunk, hogy gyermeke jól érezze magát.

Az 5 legtöbbet hallgatott tanítás a Békevárban 2015-ben

2016-01-19

Hallgasd és olvasd, tanulmányozd a Bibliát, mert aktuális válaszokat találhatsz benne az életed kérdéseire. A Békevárban elhangzott tanítások közül ezeket hallgattátok a legtöbbször a tavalyi évben. Hallgasd őket, akár először, akár újra!

Házasság hete programok Kaposváron is

2016-01-13

Egyedülálló 1 hetes rendezvénysorozat, amely Valentin-nap környékén a házasság fontosságára, értékeire kívánja irányítani a figyelmet már KAPOSVÁRON is. A Békevárban február 11-én csütörtökön, 18 órától lesz Tapolyai Emőke szexuálpszichológus előadása Szex a házasságban címmel.

Kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet 2017 - Kaposvár Béke utca 30.  - kapcsolat@bekevar.hu - weboldal fejlesztő: Arteries Studio